Kabelknipper

Kabelknipper | Een kabelknipper is een vaak wat groter kniptang zelfs tot een hydraulische kabelknipper aan toe die gebruikt worden voor het knippen van elektrische kabels.

 

Kabelknipper kabelschaar

De naam kabelknipper en kabelschaar worden door elkaar gebruikt. Het is wel gebruikelijk dat de uitvoering die lijkt op een kniptang kabelknipper genoemd wordt en de variant waarvan het knippende gedeelte boogvormig is kabelschaar.

Kabel knippen met een kabelknipper

Met een kabelschaar kunnen allerlei maten kabel geknipt worden. Dit kan uiteenlopen van een kabel van 3 mm tot 60 mm maar een hydraulische kabelschaar knipt je ook zo een kabel van 120mm.

Soorten kabelscharen

Door de wijde range aan kabels is er ook een groot aantal soorten kabelscharen beschikbaar. Alle kabelscharen op een rijtje!

Hand kabelschaar

De kleinste variant is te bedienen met de hand en werkt als een normale kniptang. Met deze kabelschaar knip je kabels met een diameter tot 20 mm.

Grote kabelschaar

Een grote kabelschaar heeft de vorm van een betonschaar. Met de langere armen kun je meer kracht zetten en zo een dikke kabel knippen. Maximaal knip je met een grote kabelschaar draad en kabel met een diameter van 45 mm.

Elektrische kabelschaar

Een kabelschaar op accu is de volgende variant. Deze kabelschaar knipt maximaal koper en aluminium kabels van 75 mm á 80 mm doorsnede. De elektrische kabelschaar wordt op dezelfde manier bediend als een accuboormachine. De kop van de elektrische kabelschaar wordt zo smal mogelijk gehouden om ook kabels in greppels en onder vloeren te kunnen knippen. De kop is draaibaar ten opzichte van de body om zo in alle posities de kabel te kunnen knippen. Een groot voordeel van de elektrische kabelschaar is het knippen met weinig inspanning en de geringe bewegingsruimte die nodig is voor het knippen van de kabels.

Kabelschaar ratel

De kabelschaar met ratel is tang met een sikkelvormig mes en aanslag. De kabel wordt tussen het mes en de aanslag geplaatst. Het mes wordt in de aanslag geduwd. Door nu in de tang te knijpen zal iedere slag het sikkelvormig mes iets verder in de kabel snijden. De kabel wordt in feite langzaam doorgesneden. Door het ratelsysteem kost het knippen van de kabel weinig kracht. Met deze kabelschaar kun je kabels tot wel 100 mm diameter knippen.

Hydraulische kabelknipper

De meest indrukwekkende kabelschaar is de hydraulische kabel knipper. Doordat de kabelschaar hydraulisch is aangedreven kun je kabels tot wel 120 mm in diameter knippen. De hydraulische olie wordt op druk gebracht door een voetpomp of een accu gedreven tang unit en met een slang naar de hydraulische kabelknipper gevoed. Doordat dit slechts een dunne slang is kan de hydraulische kabelknipper op moeilijk bereikbare plekken kabels knippen. Op het moment dat je genoeg ruimte hebt om de hydraulische kabelknipper om de kabel heen te krijgen dan kun je hem knippen. De slang past altijd wel desnoods met een haakse hydraulische nippel.

Aangeraden artikelen

Elektrisch gereedschap
Handgereedschap
Tuingereedschap
Meetgereedschap
Hout gereedschap
Loodgieter gereedschap
Pneumatisch gereedschap
Timmerman  gereedschap
Elektrisch handgereedschap
Soorten gereedschap
Accu tuingereedschap
Handgereedschap tuin
Gereedschap metaalbewerking
Gereedschap elektricien
Set gereedschap

Gereedschap tang

>>   tang     >>   striptang     >>  utp tang     >>    combinatietang     >>   griptang     >>   kniptang     >>   krimptang     >>   punttang     >>   knabbeltang     

>>   knobbeltang     >>   buigtang     >>   draadvlechttang     >>   nijptang     >>   onthaaktang     >>   oogjestang     >>   papegaaibektang     

>>   pijpentang     >>   platbektang     >>   platte fitterstang     >>   popnageltang     >>   borgveertang     >>   revolverponstang     >>   rondbektang     

>>   seegerringtang     >>   smidstang     >>   suikertang     >>   verzettang     >>   waterpomptang     >>   borgveertang     >>   zaagzettang     

>>   zweedse tang     >>   kopkniptang     >>   zijkniptang     >>   plaatschaar     >>   buisschaar     >>   automatische striptang     

>>   boutenschaar     >>   kabelknipper     >>   blindklink moertang     >>   kabelschoentang     >>   bekpijptang