Kabelschoentang

Kabelschoentang | De kabelschoen tang wordt gebruikt voor het krimpen van kabelschoenen aan een elektrische draad. Met krimpen wordt het klemmen van de huls van bijvoorbeeld een stekker rondom een elektrische draad bedoeld. Dit is een koude techniek waarmee een goede connectie tussen een kabel en component gemaakt wordt de warme techniek solderen wordt hier ook voor gebruikt, maar is veel bewerkelijker dan krimpen.

 

 

Wat is een kabelschoentang

Een Kabelschoentang is een tang waarmee je de huls van een kabelschoen om een kabel heen klemt. Ook wel een kabelschoen krimpen genoemd. De kabelschoentang bestaat uit twee armen die als handvaten dienen en voorzien zijn van een laag kunststof. Deze laag kunststof zorgt dat de kabelschoentang goed in de hand ligt en voor de elektrische isolatie. Verder bestaat de kabelschoen tang uit een scharnier die de twee krimpbekken met de handvaten verbind. De meeste kabelschoentangen zijn uitgevoerd met een ratel/ lock systeem waardoor het niet mogelijk is om het krimpen van een kabelschoen tussen tijds af te breken. Hierdoor is de kabelschoen altijd vast genoeg  en op de juiste manier gekrompen.

Kabelschoentang gebruiken

Een kabelschoentang gebruik je als volgt. We nemen een kabeloog die we aan een kabel krimpen als voorbeeld.

Kabel op de juiste lengte knippen

Knip de kabel op de juiste lengte met een kniptang of kabelknipper. Let op neem wat extra lengte omdat je een deel in de kabeloog zal schuiven. Let erop dat er bij het knippen geen stukjes koperdraad meer uit de kabel steken die later kortsluiting kunnen veroorzaken.

Draad strippen

Strip de draad met een striptang of automatische striptang. Kijk eerst welke lengte je moet strippen. In de meeste gevallen zal dit tussen de 8 á 20 mm zijn.

Strip de juiste lengte. Strip je de draad te kort dan is het contact niet volledig. Strip je te lang dan zal de kabel deels niet geïsoleerd zijn.

Strip je de draaddiameter te klein dan zal de tang ook de het buitenste deel van je draad strippen waardoor minder contact is. Strip je de draad te groot dan blijven er resten van isolatie achter. 

Kabel in kabeloog plaatsen

Let op! Lijkt de eenvoudigste stap. Plaats je de kabel in de huls let dan op dat er geen kleine stukjes koperdraad uit de huls steken die kortsluiting kunnen veroorzaken. Controleer ook gelijk of de gestripte lengte juist is.

Kabeloog aan kabel krimpen

Plaats de huls van de kabeloog samen met de kabel in de bek van de kabelschoentang. Zorg dat de juiste bek voor de juiste kabelschoen gebruikt wordt. Neem je een te kleine bek dan kan de isolatie beschadigen neem je een te grote bek dan kan het dat de kabel niet goed vast zit in de huls van de kabeloog.

Test de verbinding van de kabeloog

Na het krimpen van een kabeloog controleer je onderstaande punten.
1 Is de isolatie van de kabeloog nog in volledig

2 Zijn de koperdraden van de draad niet zichtbaar

3 Zit de huls goed vast op de kabel. Trek aan de kabel en de kabel oog om te zien of deze vast blijft zitten.

Benamingen kabelschoentang

Kabelschoentang
kabelschoen tang
kabeloog tang
kabelschoen perstang
elektrische kabelschoen perstang
kabeloog klemtang
hydraulische perstang kabelschoen
hydraulische kabelschoentang

Aangeraden artikelen

Elektrisch gereedschap
Handgereedschap
Tuingereedschap
Meetgereedschap
Hout gereedschap
Loodgieter gereedschap
Pneumatisch gereedschap
Timmerman  gereedschap
Elektrisch handgereedschap
Soorten gereedschap
Accu tuingereedschap
Handgereedschap tuin
Gereedschap metaalbewerking
Gereedschap elektricien
Set gereedschap

Gereedschap tang

>>   tang     >>   striptang     >>  utp tang     >>    combinatietang     >>   griptang     >>   kniptang     >>   krimptang     >>   punttang     >>   knabbeltang     

>>   knobbeltang     >>   buigtang     >>   draadvlechttang     >>   nijptang     >>   onthaaktang     >>   oogjestang     >>   papegaaibektang     

>>   pijpentang     >>   platbektang     >>   platte fitterstang     >>   popnageltang     >>   borgveertang     >>   revolverponstang     >>   rondbektang     

>>   seegerringtang     >>   smidstang     >>   suikertang     >>   verzettang     >>   waterpomptang     >>   borgveertang     >>   zaagzettang     

>>   zweedse tang     >>   kopkniptang     >>   zijkniptang     >>   plaatschaar     >>   buisschaar     >>   automatische striptang     

>>   boutenschaar     >>   kabelknipper     >>   blindklink moertang     >>   kabelschoentang     >>   bekpijptang