Schroefdraad tappen

Schroefdraad tappen, tappen set, draad tappen
Schroefdraad tappen, draad tappen, tappen set

 Schroefdraad tappen, draad tappen, tappen set

Schroefdraad tappen | Misschien tap je al jaren schroefdraad, of het is je eerste keer? Het tappen van schroefdraad is best een bijzondere bewerking en het vraagt wat toelichting, maar iedereen kan schroefdraad tappen. Er zijn een paar dingen die je moet weten voor je begint met draad tappen, maar in dit artikel vertellen we je de nodige details.

(3 minuten leestijd)

Machinaal of handmatig schroefdraad tappen

Schroefdraad tappen kun je met een boormachine, freesbank en zelfs een speciale taparm. Ook het draad tappen met de hand wordt nog regelmatig gedaan en is vaak de snelste manier wanneer je snel zelf schroefdraad wil tappen.

Handmatig draad tappen

Schroefdraad tappen kun je met een boormachine, freesbank en zelfs een speciale taparm. Ook het draad tappen met de hand wordt nog regelmatig gedaan en is vaak de snelste manier wanneer je snel zelf schroefdraad wil tappen.

Handmatig draad tappen doe je met het volgende gereedschap

Handmatig draad tappen doe je met het volgende gereedschap:

 • Boren set
 • Accuboormachine, boormachine, kolomboormachine
 • Tappen set of machine tap
 • Wringijzer, tapkruk
 • Snijolie

Schroefdraad tappen voorboren

Voor je schroefdraad gaat tappen moet je voorboren. Bij het voorboren is de diameter zeer belangrijk. Boor je te klein dan breekt je tap boor je te groot dan is de draaddiepte niet genoeg en zal je bout dol draaien. M6 voorboren doe je met 5mm, M8 voorboren doe je met 6,8mm.

Heb je geen schroefdraad tabel bij de hand en weet je wel de spoed (p) haal dan de spoed van de diameter af om de boor maat te bepalen.

M10 voorboren = M10 –  1,5 = 8,5 mm

Gebruik voor het bepalen de diameter onze handige voorboor tabel! Schroefdraad tappen voorboren.

Draad tappen

Is het voorboren gebeurd dan kunnen we nu de draad tappen. Je kan de draad tappen met een machine tap of een set tappen. Een set tappen ook wel handtappen genoemd bestaat meestal uit 3 tappen. De voorsnijder, middensnijder en nasnijder.

Voorsnijder eerste tap

De voorsnijder is wat conische waardoor deze beter in het voorgeboorde gat centreert. In het tappen set is de eerste tap te herkennen aan de gegraveerde ring bovenaan de tap.

Middensnijder tweede tap

De middensnijder is de tweede tap. Deze is al minder conische en snijd de draad al iets dieper in het materiaal. De tweede tap is te herkennen aan de twee gegraveerd ringen bovenaan de tap.

Nasnijder derde tap

De nasnijder haalt het laatste beetje materiaal uit de schroefdraad. Wanneer deze gebruikt is is de schroefdraad klaar. Je kunt de derde tap herkennen aan de drie ringen bovenaan. Soms worden de ringen niet aangebracht bij de derde tap. De derde tap is dus te herkennen aan drie ringen of geen ringen.

Hoe schroefdraad tappen

Je gaat zelf schroefdraad tappen. In dit deel nemen we je stap voor stap mee in hoe je kunt draad tappen en dit aangevuld met enkele tips.

 1.  Plaats de eerste tap in het wringijzer of de handkruk.
 2. Plaats deze recht in het voorgeboorde gat en haaks op je materiaal. Gebruik eventueel een blokhaak.
 3. Breng wat snij olie aan en draai de tap langzaam in het materiaal. Bij rechtste draad draai je tap je ook rechtsom. Controleer tussendoor het tappen of de tap nog haaks op het materiaal staat en draai tussendoor het tappen af en toe een eindje terug waardoor de spaan breek. Op deze manier kost het schroefdraad tappen minder kracht en zal je tap minder snel breken.
 4. Plaats de tweede tap en vervolgens de derde tap en herhaal bij beiden de stap hiervoor.

Schroefdraad tappen met een machinetap

Bij een machine tap snijd je de draad met één tap op de juiste diepte. Gebruik met de machinetap stap 1 van het hierboven toegelichte stappenplan. Je kunt bij een machinetap gebruik maken van een boormachine, een wringijzer, een kolomboormachine een taparm of een freesbank voor het draadtappen. Gebruik ook hier altijd snij olie voor een mooiere draad en je machinetap blijft mooi scherp.

Schroefdraad tappen kopen

Ga je voor het eerst tappen kopen dan koop je daar het beste gelijk een wringijzer en of een tapkrukje bij. Op deze manier kun je gelijk aan de slag met je nieuw set tappen. Vergeet ook niet gelijk een fles of spuitbus snijolie erbij te kopen. Dit lijkt op het eerste zicht niet veel te doen maar je tappen zullen veel langer mee gaan aan je schroefdraad zal mooier zijn.

Schroefdraad tappen Gamma Schroefdraad tappen
Karwei Schroefdraad tappen Brico

Bij Gamma, Karwei en Brico kun je schroefdraad tappen kopen in een set. Deze tappen voldoen zeker om een enkele keer te gebruiken in niet te harde materialen. Ga je daarin tegen schroefdraad tappen in rvs of gebruik je de tappen op regelmatige basis neem dan een wat duurder set tappen. Wil je een set tappen voor het leven kies dan voor een professionele tappen set van bijvoorbeeld het merk Dormer.

Schroefdraad tappen alluminium

Bij het draad tappen in aluminium moet je er ten opzichte van het tappen in staal rekening mee houden dat aluminium taaier is. Dit zorgt voor een ander gevoel bij het tappen. De regel blijft gebruik voldoende snij olie en draai regelmatig een klein slagje terug tot je de spaan voelt breken. Dan is er zeker goed draad te tappen in aluminium.

Houd er wel rekening mee dat deze draad niet zo sterk is als de schroefdraad in staal of rvs. Is de draad dol of weet je voor je gaat tappen niet zeker of de draad strek genoeg zal zijn. Kijk dan of je gebruik kan maken van een blindklinkmoer. Dit is een stalen busje voorzien van schroefdraad die je net als een popnagel aanbrengt in een gat. Een blindklinkmoer kan ook uitkomst bieden bij het schroefdraad tappen in dun aluminium.

Schroefdraad tappen rvs

De meeste rvs soorten zijn harder dan staal wat tappen zeker niet eenvoudiger maakt. Het is zeker goed mogelijk maar bij het draad tappen in rvs moet je net wat voorzichtiger zijn. Zorg bij het boren dat je de juiste diameter gebruikt. Heb je niet de juiste diameter boor kies er dan voor om iets groter voor te boren. Boor met het juiste toerental om te voorkomen dat het rvs te warm wordt en gebruik voldoende snij olie.

Draad tappen in gietijzer

De meeste soorten gietijzer zijn goed te tappen. Het is een wat hardere staalsoort waardoor je vooral kleine spaantjes zal krijgen. Het is minder nodig om je tap terug te draaien en de spaan te breken, maar het blijft aangeraden dit wel te doen. Heb je de keus tap je bij gietijzer in de wat dikkere delen zodat je genoeg draadgangen hebt om de kracht te verdelen. Zo zal het gietijzer minder snel breken bij het aandraaien van de bout.

Buitendraad tappen

Zoals eerder toegelicht heb je buitendraad en binnendraad of beter gezegd inwendige en uitwendige schroefdraad. Bij uitwendige schroefdraad noem je dit gaan draad tappen maar draad snijden. Een tap is enkel voor inwendige draad.

Uitwendig schroefdraad tappen
Voor het uitwendig draad snijden heb je de volgende dingen nodig:

 • Snijraam, snijkussen,
 • Snij olie
 • Wringijzer

Draad tappen op buis

Het tappen van schroefdraad op een buis gaat op een vergelijkbare manier als het snijden van uitwendige draad. “Officieel gezien” is het geen draad tappen op buis maar draad snijden op buis, maar iedereen die weet waar het over gaat snapt het zeker.

Het draad tappen op een buis doe je met een pijpdraadsnijder ook wel draadtrekker voor buizen genoemd. Het meest bekende merk op dit gebied is Ridgid.

Linkse draad tappen

Linkse draad tappen heeft een dubbele betekenis. Je kunt inderdaad links draaiende draad tappen, maar in de meeste gevallen wordt er met linkse draad tappen een linkse tappenset bedoeld. Met een linkse tappenset kun je een afgebroken bout verwijderen.

Afgebroken bout verwijderen

Je zet de bout net voor het laatste zetje aan en ja……. De bout breekt. Een tweede gereedschap waarbij de benaming linkse tap wordt gebruik is een gereedschap waarmee je een afgebroken bout verwijderd. Een afgebroken bout verwijderen kan een lastige klus zijn, maar met het juiste gereedschap is dit snel te doen.

Hoe een afgebroken bout verwijderen

 1. In de afgebroken bout boor je een gat met de juiste diameter voor de linkse tap die je gaat gebruiken. Zorgt dat dit gat diep genoeg is.
 2. Neem de linkse tap en monteer deze in een wringijzer of handkruk. Er is een kans dat het ook lukt met een bahco of passende sleutel, maar dit is alleen aangeraden wanneer je niet genoeg ruimte hebt om met een wringijzer de afgebroken bout te verwijderen.
 3. Plaats de linkse tap in het haaks in het zojuist geboorde gat
 4. Druk op de linkse tap en draai deze linksom totdat deze vastgrijp in de bout.
 5. Draai met de linkse tap steeds verder linksom todat de gebroken bout los gaat van de buitenschroefdraad en draai de afgebroken bout eruit.

Soorten schroefdraad

Soorten schroefdraad

Afkorting

Schroefdraad benaming

M

Metrisch ISO

MF

Metrisch ISO fijn

BSW

Britische Standard Whitworth

UNC

ISO Unified Grove draad

UNF

ISO Unified fijne draad

BSF

British Standard-Fine

BSPT

(Rc) – Conische Whitworth Gasdraad (1:16)

BSPF

(G) – Cilindrische Whitworth Gasdraad

NPS

Cilindrische Amerikaanse gasdraad

NPT

Conische Amerikaanse Gasdraad (1:16)

NPTF

Conische Amerikaanse Gasdraad (droge dichting) (1:16)

PG

Panzerrohrdraad DIN 40430

Aangeraden artikelen

Gereedschap aanbieding
Elektrisch gereedschap
Handgereedschap
Tuingereedschap
Loodgieter gereedschap
Rvs 304 en 316 onderscheiden
Hoeveel cm is een inch
Combinatietang
Rvs betekenis
Utp tang
Timmerman  gereedschap
Steeksleutelmaten
Soorten tangen
Accu tuingereedschap
Imbus of inbus
Gereedschap elektricien
Set gereedschap

Gereedschap aanbieding

Wil jij onze online gereedschap aanbiedingen missen?

Gereedschap aanbieding kennisbank

 

 

Bout betekenis      >>  Moer betekenis     >>  Hss boor betekenis     >>  Gereedschap aanbieding     >>  Rvs betekenis      >>  pvc betekenis     

>>  hoeveel cm is een inch     >>  iso betekenis     >>  metrisch of imperiaal     >>  aanbieding gereedschap     >>  Wat is inox     

>>  rvs eigenschappen     >>  rvs 304 en 316 onderscheiden     >>  is rvs magnetisch     >>  wat zijn pbm’s     >>  pvc buis maten     

>>  Pvc buis maten tabel     >>  Iso passingstelsel     >>  pfas norm     >>  Imbus of inbus     >>  tappen betekenis     

>>  verstek betekenis     >>  wat betekend vde     >>  pneumatisch betekenis     >>  hydraulisch betekenis     >>  winkelhaak betekenis     

>>  Gereedschap betekenis     >>  Wat is mdf     >>  Wat is epdm     >>  Bout losdraaien     >>  gereedschap definitie     >>  wat is een compressor     

>>  wat is een accuboormachine     >>  wat is een slagschroevendraaier     >>  wat is een poelietrekker     >>  wat is een waterpas     

>>  hoe werkt een schuifmaat     >>  waterpas engels     >>  waterpas iphone     >>  waterpas app     >>  waterpas op iphone    

>>  hoogte uitzetten zonder laser     >>  rechte lijn uitzetten op muur     >>  steeksleutelmaten     >>  sleutelmaten